Tapio21

Tapio is de god van de natuur, meteen het onderwerp van deze blog.

Monday, April 07, 2008

Energiebedrijven betaald voor CO2- uitstoot

De beste manier voor bedrijven om geld te verdienen? Het produceren van een hoge CO2-uitstoot. Energiebedrijven die zich in de Europese Unie bevinden, kunnen de komende jaren rekenen op miljarden euro’s en dat hebben ze te danken aan het Europees beleid voor de uitstoot van koolstofdioxide. Het Wereld Natuur Fonds (WNF) heeft berekend dat in de vijf grootste lidstaten van de EU de energiesector kan rekenen op extra inkomsten van maximaal 71 miljard euro.

Het WNF keek bij zijn rekensommetje naar Duitsland, Groot-Brittannië, Italië, Polen en Spanje. De milieuorganisatie zegt dat het Europees beleid de smerigste en meest vervuilende bedrijven aanmoedigt tot CO2-uitstoot, in plaats van vervuiling tegen te gaan. Momenteel deelt de EU emissierechten gratis uit aan energieproducenten. Bedrijven berekenen de kosten van emissierechten door aan hun klanten, ook de gratis verkregen rechten, waardoor de winsten stijgen. Het WNF stelt dat het weggeven van emissierechten daarmee gelijk staat aan het belonen van vervuilende bedrijven.

Aangezien de gratis verkregen rechten dan een prijskaartje krijgen en het prijskaartje puur winst is voor de bedrijven. "Goedkope winsten voor nietsdoen is schandalig", aldus het WNF, dat het Europese emissiebeleid een ramp noemt. De EU heeft met ingang van 2008 maatregelen genomen om de gratis rechten zo veel mogelijk te beperken. Ook is er een voorstel in de maak om enkel nog emissieberichten aan energiebedrijven te geven. Het WNF vindt dat die opbrengsten gebruikt moeten worden voor een schoner energiebeleid. (LA)

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home