Tapio21

Tapio is de god van de natuur, meteen het onderwerp van deze blog.

Tuesday, March 18, 2008

Galapagos schakelt over naar groene energie

Met de opening van een windpark op de Galapagos-eilanden geeft Ecuador het startsein om een einde te maken aan de oliehonger van de archipel. Precies vijfhonderd jaar geleden heeft men die eilanden ontdekt. Maar die ontdekking heeft het milieu op die archipel geen goed gedaan. De Ecuadoraanse president Rafael Correa heeft de beslissing genomen om de Gelapagos-eilanden tegen 2015 olievrij te maken.


Als aanzet voor die toekomst wordt er een eerste windmolenpark voor ongeveer zeven miljoen euro aangelegd. Het toerisme op de Galapagos-eilanden kent een grote groei, maar dat kan een ernstige bedreiging vormen van het unieke ecologisch systeem dat op de archipel aanwezig is. De Galapagos-eilanden zijn door de Unesco als werelderfgoed erkend en 97 procent van het gebied is beschermd.


President Correa heeft de noodtoestand over het gebied uitgeroepen en beperkingen opgelegd aan het aantal vluchten, toeristenvisa en vergunningen. De bevolking is voor zijn voorzieningen volkomen afhankelijk van het vaste land. Dat geldt ook voor de brandstof. Voortaan moet 50 procent van de energie op het eiland uit drie turbines van 800 kilowatt komen. Het nieuwe windenergiesysteem is onderworpen aan strenge eisen om het ecosysteem op de eilandengroep zo weinig mogelijk te beschadigen. (HJL)

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home