Tapio21

Tapio is de god van de natuur, meteen het onderwerp van deze blog.

Thursday, March 13, 2008

Dolfijn redt gestrande walvissen

In Nieuw-Zeeland is een dolfijn als redder in nood opgetreden om twee gestrande walvissen de weg naar de vrijheid te tonen. De dolfijn Moko is een bekendheid bij de plaatselijke bevolking, daar hij graag met de badgasten speelt. Twee dwergpotvissen, een moeder met haar kalf, raakten vast in ondiep water dicht bij de plaats Mahia. Plaatselijke reddingswerkers trachtten de potvissen tevergeefs terug naar open zee te krijgen.


De dieren waren zodanig gedesoriënteerd en liepen tot viermaal toe vast op een zandbank. Toen begon het erop te lijken dat men de walvissen zou moeten doden, aangezien ze een langzame verstikkingsdood tegemoet dreigden te gaan. Dat lot wou men hen besparen, maar plots dook Moko op en hij wist de walvissen ertoe aan te zetten hem een 200-tal meter te volgen langsheen de kustlijn naar de open zee.


Volgens één van de reddingswerkers was dit een hele speciale ervaring. Hij voegde eraan toe dat dit de beste dag van zijn leven was. Volgens zeezoogdierendeskundige Anton van Helden is het geweten dat dolfijnen zich efficiënter gedragen dan reddingswerkers. Tevens is geweten dat zij een speels gedrag vertonen met andere diersoorten. Maar van zulke reddingsactie had hij echter nog nooit gehoord. (HJL)

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home