Tapio21

Tapio is de god van de natuur, meteen het onderwerp van deze blog.

Wednesday, March 26, 2008

Antartica verliest enorme brok ijs

In het westen van Antartica is een ijsblok van 415 vierkante kilometer afgebroken. De desintegratie van het blok, gelegen van de rand van de Wilkins Shelf is in februari van dit jaar begonnen. Onderzoekers ontdekten het gebeuren via satellietopnames en richtten dadelijk de satellietcamera's op het betrokken gebied. Met filmopnamen is het hele desintegratieproces vastgelegd.


"Het is iets wat we niet vaak te zien krijgen,” zegt Ted Scambos van het National Snow and Ice Data Center in Boulder in de Amerikaanse staat Colorado. “Barsten vullen zich met water, waarna het ijs afbreekt en kantelt.” Grote en dramatische desintegraties werden ook al in 1995 en 2002 opgemerkt. De wetenschappers verwachten en vrezen dat de restanten van de Wilkins Shelf over een vijftiental jaren zal afbreken.


Nieuw onderzoek geeft aan dat de ijskap van de West-Antarctica veel sneller afsmelt dan de afgelopen millennia het geval was. De geleerden zijn verdeeld over de oorzaak dan die dooi, maar de meeste geloven toch dat het een mogelijk gevolg is van een klimaatwijziging. Volgens wetenschappers is het proces van het afslanken van de polen nog maar een begin, want de gletsjers kunnen de volgende jaren gemakkelijk met een verdubbelde snelheid afsmelten. (HJL)

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home