Tapio21

Tapio is de god van de natuur, meteen het onderwerp van deze blog.

Monday, March 17, 2008

Plantenwereld raakt in de war

Tijdens de maand januari was het gemiddeld vier graden te warm. In februari trokken de mensen zelfs naar de kust. Dat zegt de Nationale Plantentuin uit Meise. Die warmere temperaturen brengen heel wat dier- en plantensoorten in de problemen. De problematiek is volgens de Nationale Plantentuin bijzonder complex en valt ook heel moeilijk te hanteren, maar kan zware gevolgen hebben.


“De natuur tracht zich aan te passen aan de temperatuurswijzigingen,” aldus de Nationale Plantentuin. “Bepaalde dier- en plantensoorten kunnen daar hun voordeel uit trekken, maar vele zullen op bepaalde termijn niet meer aanwezig zijn. De inlandse planten, van beuk tot appelboom krijgen het moeilijk. Dit creëert een opstapeling van moeilijkheden, die zware gevolgen kunnen hebben.


Dieren en planten moeten volgens de Nationale Plantentuin die mengeling van bedreigingen ondergaan, waaronder wereldwijde bodem-, lucht- en waterverontreiniging. “Dan spreken we nog niet over de herverkaveling van het leefgebied, populatieherverdeling en de genetische verarming door ontbossing of overbevissing Deze moeilijke toestanden worden veroorzaakt door de mens, die daarbij een centrale en invloedrijke rol speelt.”


De Nationale Plantentuin zegt dat onze bossen onder stress staan. De beuken in het Zoniënwoud verliezen reeds in juni hun bladeren. Dit heeft een nefast effect op de lengte van hun groeiperiode en insecten en microben. “Dat is een complexe probleemstelling, waar men geen klare wijn kan schenken. Men kan niet alle factoren inschatten. Wanneer een natuurkalender door externe omstandigheden uit evenwicht wordt gebracht, kan dit nare gevolgen hebben.” (HJL)

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home