Tapio21

Tapio is de god van de natuur, meteen het onderwerp van deze blog.

Friday, March 28, 2008

Veel te veel fijn stof in Vlaanderen


Volgens de huidige Europese richtlijn voor fijn stof gaat het in Vlaanderen bijzonder fout. Dat geeft Hilde Crevits, Vlaams minister van leefmilieu, toe. In verscheidene meetstations wordt de dagnorm van 50 microgram per kubieke meter fijn stof meer dan 35 keer per jaar overschreden, maar de norm voor het jaargemiddelde wordt volgens minister Crevits wel degelijk gehaald.


"De Europese Commissie zal in haar beoordeling van de Belgische situatie wellicht rekening houden met de inspanningen die worden geleverd,” zegt Crevits. De minister merkt op dat er een richtlijn in aanmaak is die het de lidstaten mogelijk stelt een derogatieverzoek in te dienen. Zulk derogatieverzoek zorgt voor extra tijd om aan de gestelde dagnorm voor fijn stof te voldoen. "Als de Europese Commissie dit goedkeurt, zijn wij niet meer in overtreding,” aldus de minister.


De minister duidt ook aan dat het fijn stof dat in Vlaanderen wordt gemeten, niet allemaal uit Vlaanderen komt. Volgens Vlaams parlementslid Rudi Daems is het een ernstig probleem dat de minister toegeeft dat Vlaanderen de opgelegde norm niet haalt en erger nog dat Crevits het gezondheidsprobleem dat door fijn stof ontstaat, miskent. Een uitstel is volgens Daems dan ook dom. β€œHet negatief effect van het fijn stof dat wij uitvoeren, is dubbel zo groot als dat van het stof dat wij invoeren,” benadrukt hij nog. (HJL)

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home