Tapio21

Tapio is de god van de natuur, meteen het onderwerp van deze blog.

Thursday, March 20, 2008

Douane in de bres voor milieu

Naast hun gewone taak, doen douaniers ook inspanningen voor het milieu. Dat heeft de dienst van Douane en Accijnzen bekend gemaakt. Binnen de Europese Unie worden in de strijd tegen namaakproducten jaarlijks ongeveer 100 miljoen goederen in beslag genomen. Tot vandaag werden die vernietigd door verbranding. Maar dat draagt volgens de douanediensten niet bij tot het behalen van de Kyoto-normen.


Om die reden organiseerde Belgiƫ een werkgroep om te bestuderen hoe men die producten
een nieuw leven zou kunnen geven. Om die problematiek te bespreken, is de werkgroep, die actief is onder leiding van de Europese Commisie, al een eerste keer in Brussel samengekomen met de vertegenwoordigers van Luxemburgse, Duitse, Poolse en Belgische douanediensten.


Een eerste alternatief werd vorig jaar al toegepast, toen enkele miljoenen schoenen werden gerecycleerd. Zij werden gebruikt voor de vloerbekleding van sporthallen en als ondergrond voor atletiekpistes, namaakparfum als brandstof. Textiel kan omgevormd worden tot poetsdoeken voor garages en alcoholische dranken kunnen als basis voor het aanmaken van antivriesproducten voor auto's gebruikt worden. (HJL)

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home