Tapio21

Tapio is de god van de natuur, meteen het onderwerp van deze blog.

Friday, March 21, 2008

Methaansporen in Vulpecula-stelsel

Onderzoekers hebben methaan-moleculen ontdekt op de planeet HD 189733b in het Vulpecula-stelsel. Het is volgens de Britse zender BBC de eerste keer dat er buiten het zonnestelsel methaan is waargenomen. Deze waarneming is volgens de onderzoekers een belangrijke stap naar mogelijk nieuwe werelden waar een vorm van leven zou kunnen aanwezig zijn.


De ontdekking werd gedaan door een team astronomen, bestaande uit Mark Swain en Gautam Vasisht van het Jet Propulsion Laboratory van de NASA in Pasadena en Giovanna Tinetti van het University College Londen. Planeet HD 189733b heeft ongeveer dezelfde temperatuur zoals Jupiter. Dit zou kunnen betekenen dat er in het helaal andere planeten zijn die een organisch leven kunnen omvatten. Jupiter heeft dezelfde temperatuur als de ontdekte planeet.


Methaan is samengesteld uit waterstof en koolstof. Dit is één van de meest eenvoudige organische verbindingen. Deze verbinding wordt frequent waargenomen in vele atmosferen uit het zonnestelsel. Men vermoedt dat onder bepaalde invloeden, waarvan de oorzaken nog niet gekend zijn, die verbinding met methaan bepaalde chemische reacties kan uitlokken die tot het ontstaan van leven kunnen leven. (HJL)

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home