Tapio21

Tapio is de god van de natuur, meteen het onderwerp van deze blog.

Wednesday, March 12, 2008

Internationale dag van de biodiversiteit

Op zaterdag 22 mei wordt de ‘Internationale Dag van de Biodiversiteit’ georganiseerd. Onder het thema ‘biodiversiteit: voedsel, water en gezondheid voor iedereen’ willen de Verenigde Naties niet alleen de aandacht vestigen op het belang van de biodiversiteit, maar ook op de bedreigingen. Op dit ogenblik zou tussen één derde en de helft van de soorten in België bedreigd zijn.


Gezien de bezorgdheid omtrent de sociale, economische en culturele gevolgen en achteruitgang van biodiversiteit hebben de Verenigde Naties 2010 uitgeroepen tot het Internationaal Jaar van de Biodiversiteit. Ook in België wil het Nationaal Knooppunt Biodiversiteit daarrond een uitgebreid samenwerkingsverband creëren. Daar wil men de gewesten, gemeenschappen, federale instanties en alle natuur- en milieuverenigingen bij betrekken.


Wetenschappers schatten het totaal aantal verschillende soorten op aarde tussen 3 miljoen en 100 miljoen, waarvan slechts 1,9 miljoen zouden geïdentificeerd zijn. Biodiversiteit wordt bedreigd door menselijke activiteiten, zoals een overexploitatie van rijkdommen door jacht, visvangst en bosexploitatie, een vernietiging van habitats door urbanisatie en ontbossing, vervuiling door verkeer, verwarming, industrie en landbouw en de invoer van niet inheemse soorten.


Wereldwijd zouden 24 procent van de zoogdieren, 12 procent van de vogels en 49 procent van de vissen met uitsterven bedreigd zijn. Ook talrijke ecosystemen worden bedreigd. Zo heeft de Europese Unie meer dan de helft van zijn wetlands verloren, terwijl slechts een heel klein deel van de natuurlijke bossen van Europa intact zijn gebleven en vele mariene ecosystemen werden verstoord. (HJL)

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home