Tapio21

Tapio is de god van de natuur, meteen het onderwerp van deze blog.

Thursday, March 06, 2008

Mexico wil recordaantal bomen planten

De Mexicaanse regering wil dit jaar 280 miljoen bomen planten, 30 miljoen meer dan vorig jaar. Geen enkel ander land doet meer. Een jaar geleden lag het herbossingprogramma onder vuur, een gebrek aan ambitie en mooie schijn. Nu krijgt de regering van verschillende kanten een applaus. Maar de milieuvereniging Greenpeace heeft veel kritiek op de massale aanplantingen.


Het aanplantingsproject G-Bosques is een samenwerkingsverband met sociale organisaties en bosbouwondernemingen. De Mexicaanse regering heeft geen bepaalde zones afgebakend voor de herbebossing. De bomen worden gepland op de gronden van eigenaars of deelstaten die erom vragen. Vorig jaar kreeg de Nationale Commissie (Conafor) 80.000 aanvragen. Amper de helft daarvan kon worden uitgevoerd. Voor dit jaar heeft elke deelstaat herbebossingdoelstellingen vastgelegd. Daarmee komt men aan 280 miljoen bomen voor een oppervlakte van 600.000 hectaren.


Volgens Vicente Arriaga, de coördinator van Conafor, verdwijnen er per jaar 300.000
hectaren bos in Mexico. “Binnen een tiental jaar zal Mexico volgens de verantwoordelijken van het herbebossingsprogramma de ontbossing in het land in evenwicht hebben gebracht. Volgens Greenpeace wordt dat geld echter slecht besteed, daar van de nieuwe inplant slechts een fractie overleeft. "Het programma is een mislukking," aldus een woordvoerder van Greenpeace.


Het VN-milieuprogramma (UNEP) wil dat er dit jaar in heel de wereld één miljard bomen worden geplant. (HJL)

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home