Tapio21

Tapio is de god van de natuur, meteen het onderwerp van deze blog.

Monday, March 10, 2008

Klimaatverandering rem op ontwikkelingshulp

Een kwart van de ontwikkelingshulp schiet tekort omdat het klimaat op hol slaat. Charles Michel, minister van ontwikkelingssamenwerking, heeft daarom aan de wereldvermaarde klimatoloog Jean-Pascal van Ypersele gevraagd te onderzoeken hoe de Belgische hulp beter aan de grillen van de klimaatverandering kan weerstaan. Het feit dat arme landen het hardst getroffen worden door de opwarming, doet ook de noodzaak aan meer doelgerichte projecten duidelijk worden.


Liefst 55 procent van de projecten van de Wereldbank is klimaatgevoelig en een kwart ervan riskeert schade op te lopen door de klimaatverandering. Veel klassieke landbouw- en waterprojecten lopen schade op door extremer weer, onverwachte droogtes, smeltende gletsjers en overstromingen. Ook bijvoorbeeld steun aan lokale visserij moet herbekeken worden omdat er steeds meer soorten bedreigd zijn.


Daarnaast hebben steeds meer mensen in arme landen hulp nodig net omdat het op hol geslagen klimaat hun broodwinning aantast. “Dat net landen die het minst bijdragen tot de klimaatverandering, het hardst getroffen worden, is een dubbel onrecht,” aldus Marc-Olivier Herman, campagneleider van Greenpeace België. “Wij hebben de plicht onze hulp op die klimaateffecten toe te spitsen.”


Er is volgens Marc-Olivier Herman altijd een spanningsveld tussen armoede bestrijden en klimaatschade vermijden. “Die teelten steunen is nodig voor die gemeenschappen,” geeft hij toe. “Maar door bijvoorbeeld te drogen met zonne-energie voorkomt men meer uitstoot en blijft de ontwikkelingshulp solide. Op dit moment wordt maar twee procent van de ontwikkelingshulpprojecten getoetst aan klimaatgevoeligheid.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home