Tapio21

Tapio is de god van de natuur, meteen het onderwerp van deze blog.

Wednesday, March 05, 2008

Visbestand onder invloed van de pil

Verschillende onderzoeken tonen aan dat het stijgend gebruik van de anticonceptiepil,
antidepressiva en antibiotica een reële schade veroorzaken aan de wereldwijde visbestanden. De vorsers roepen om een extra zuivering van het rioolwater vooraleer het in de rivieren, meren of in zee terecht komt. De metabolieten van deze middelen hebben volgens Karen Kidd, wetenschapper aan de University of New Brunswick in Canada, zowel hun inwerking bij de mens als bij vissen.


Kidd voegde oestrogenen toe aan een zuiver Canadees meer en bestuurde gedurende drie jaar de gevolgen ervan. In het tweede jaar van deze proefopzet merkte zij op dat mannelijke vissen eitjes begonnen produceren. Volgens Kidd werden vooral vissen met een jonge levensduur heel snel beïnvloed. Een bepaalde vissoort de fathead minnow, een soort die slechts twee jaar oud wordt, werd sterk getroffen. Na twee jaar was de populatie reeds met 99 procent verminderd.


Daarna volgende de grote vissoorten waaronder de forel, die het moeilijk kreeg om voedsel te vinden, met als gevolg dat het forelbestand met bijna een derde slonk. Vissen, schildpadden en heel de zeefauna zwemt in een constant bad van metabolieten van hormonen, antibiotica en chemicaliën. Hetzelfde fenomeen werd waargenomen door Steven Bay, wetenschapper bij het Southern Califonia Coastal Water Research van Californië, die een studie uitvoerde bij tarbot, die op de bodem van de zee leeft.


Ook bij de tarbot werd waargenomen dat 90 procent van de mannelijke vissen eitjes ontwikkelden en met eenzelfde oestrogeen gehalte als bij de vrouwelijke exemplaren. "Elke dag komen er vier miljard liter rioolwater in de kustwateren terecht," zegt Bay, die in alle onderzochte stalen van het rioolwater oestrogenen ontdekte. Volgens Kidd is de technologie voor zuivering al aanwezig en niet ingewikkeld om die in te schakelen in de bestaande systemen. (HJL)

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home