Tapio21

Tapio is de god van de natuur, meteen het onderwerp van deze blog.

Saturday, March 08, 2008

Belgisch trekpaard niet in gevaar

Voor het tweede jaar op rij werden vorig jaar in Vlaanderen meer Belgische trekpaardveulens opgenomen in het stamboek van de Vlaamse Fokkers van het Belgisch Trekpaard. Dat heeft Vlaams minister-president Kris Peeters, tevens bevoegd voor landbouw, bekend gemaakt. Op dit ogenblik zijn in het stamboek iets meer dan 700 paarden opgenomen. In het topjaar 2000 telde het stamboek 781 exemplaren.


Volgens het Vlaams parlementslid Patrick De Klerck (Open VLD) gaat het snel achteruit met het Belgische trekpaard. Er komen minder nieuwe veulens en ook de handel zou totaal stilgevallen zijn. Maar volgens minister-president Kris Peeters is die vrees ongegrond. Minister Peeters merkte ook op dat het verbod op blokstaarten van eind 2001 evenmin geleid heeft tot een significante daling van het aantal veulens.


Begin jaren tachtig raakte de fokkerij van het Belgisch trekpaard in het slop. Het trekpaard had zijn bestemming in de landbouw nagenoeg volledig verloren. Meerdere toppaarden trokken naar Nederland, waaronder vele van de beste Vlaamse hengsten. Het aantal veulens daalde onder het alarmerende peil van 500 stuks. Onder meer dankzij de introductie van een veulenpremie kende de fokkerij later echter weer een heropbloei.


De minister-president voerde aan dat de Vlaamse Confederatie van het Paard voor dit en vorig jaar een subsidiebedrag zal ontvangen van ruim 84.000 euro. Dat geld zal onder meer dienen voor het behoud van het genetisch patrimonium. Kris Peeters zei verder ook een extra inspanning te willen doen om het beleid rond levend erfgoed in Vlaanderen te coördineren, waarbij moet nagegaan worden of extra initiatieven mogelijk zijn.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home