Tapio21

Tapio is de god van de natuur, meteen het onderwerp van deze blog.

Monday, March 03, 2008

Visdieven krijgen nieuw broedgebied in Wintam

In het gebied rond Bornem heeft de vereniging Waterwegen en Zeekanaal aan de oude Wintamsluis ter beschikking gesteld aan Natuurpunt. De bedoeling is om er een nieuwe broedplaats voor visdieven in te richten. Kevin Polfiet, woordvoerder van Natuurpunt, verklaarde dat deze oude zeesluis een geleidingswerk was tussen de Rupel en het Zeekanaal in Bornem, Maar al lang in onbruik is geraakt.


Bij de inrichting van het Noordelijk Eiland door Waterwegen en Zeekanaal en het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB), werden verschillende broedparen geobserveerd. Daar willen de twee verenigingen concrete daden stellen om meer aangepaste broedplaatsen voor visdieven te realiseren. In Belgiƫ en Nederland en ook in andere gebieden in Europa worden de visdieven gedurende de broedperiode waargenomen.


De uitgekozen regio is volgens Natuurpunt de ideale biotoop voor de visdieven, dankzij de aanwezigheid van schelpbanken, zandvlaktes en moerasgebieden. De twee verenigingen slaan te handen in elkaar om de mogelijkheid te onderzoeken om de oude beschadigde broedplaatsen, die eruit zien als drijvende nestvlotjes, op het Noordelijk Eiland te herstellen. Volgens An Wouters van ANB maken deze nestvlotjes deel uit van een succesvol proefproject. Natuurpunt is al van start gegaan met de nodige voorbereidingen. (HJL)

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home