Tapio21

Tapio is de god van de natuur, meteen het onderwerp van deze blog.

Tuesday, March 04, 2008

Anticonceptie voor Zuid-Afrikaanse olifanten

Wordt het toeristisch Kruger Park in Zuid-Afrika binnen de kortste termijn een kale steppe door de overpopulatie van olifanten? Na hevige controverses die vijf jaar duurden, heeft de regering van Zuit-Afrika besloten om het afschieten van olifanten toe te laten. In het Kruger Park heeft men de afgelopen 10 jaar een verdubbeling waargenomen van het aantal olifanten. Men vreest dat de natuurlijke voedingsvoorraden binnen de kortste tijd op geraken, met het risico op een vernielde biotoop.


Alles stond in het teken van de toerist, zodoende dat de parktoezichters mede verantwoordelijk zijn. "Bij de avondschemering kwamen de olifantenkuddes eten en drinken bij de groene waterbronnen en konden de toeristen in alle rust de foeragerende dieren gadeslaan," dixit emeritus hoogleraar Ben Colenbrander van de Universiteit van Utrecht, die onderzoek deed in Zuid-Africa voor het toedienen van anticonceptie om de uit de handlopende groei van olifantenkuddes af te remmen.


Het onderzoek wordt nu gecoörineerd door Tom Stout van de faculteit Diergeneeskunde in Utrecht. Men onderzocht of andere mogelijkheden, zoals het verplaatsen van de kuddes en of anticonceptie, een mogelijk uitkomst zou kunnen bieden. Om verscheidene redenen bleek een verplaatsing uitgesloten te zijn. Dus kwam de anticonceptie terug op de voorgrond. Die heeft ook zijn nadelen, maar is toch diervriendelijk. Mocht dat niet lukken, moet men overgaan naar drastische maatregel van het afschieten van olifanten, maar daar is niemand voorstander van. (HJL)

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home