Tapio21

Tapio is de god van de natuur, meteen het onderwerp van deze blog.

Saturday, December 08, 2007

Zilvergibbon Bobby-Jean gestorven

Bobby-Jean, de oudste in gevangenschap levende zilvergibbon, is overleden. Dat heeft de Zoo van Winnipeg bekend gemaakt. Het dier werd vijftig jaar oud. De gibbon werd in 1958 gevangengenomen op het eiland Java, Indonesiƫ. Sinds 1964 leefde zij in de zoo samen met haar compagnon Billy-Joe. De zilvergibbons, ook wel Javaanse gibbons genoemd, zijn erg bedreigd.


Bobby-Jean stierf volgens een woordvoerder van de Zoo van Winnipeg een natuurlijke dood, als gevolg van zijn ouderdom. Bobby-Jean en Billy-Joe kwamen op hetzelfde ogenblik in de dierentuin aan. Het koppel kreeg negen kinderen. Zij werden ingeschakeld in projecten die het voortbestaan van de soort moeten garanderen in Rusland, Duitsland, Groot-Brittanniƫ, Australiƫ en de Verenigde Staten.


De zilvergibbon (Hylobates moloch), ook wel Javaanse gibbon genoemd, is erg bedreigd. In de vrije natuur leven nog slechts 350 van deze dieren. In dierentuinen zijn er nog veertig exemplaren overgebleven. Volgens experts is de oorzaak hiervoor te zoeken bij ontbossing, landbouw en stroperij. Gevreesd wordt dat er over veertig jaar in het wild geen zilvergibbons meer terug te vinden zullen zijn.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home