Tapio21

Tapio is de god van de natuur, meteen het onderwerp van deze blog.

Thursday, November 29, 2007

Bruine beer niet verjaagd door ijstijd

Volgens een Zweeds onderzoeksteam liet de bruine beer zich twintigduizend jaar geleden tijdens de ijstijd niet verjagen door de kou. Het dier zou gewoon in staat zijn geweest te overleven in het met ijs bedekte Centraal Europa. Volgens het onderzoeksteam is het genetisch patroon van de bruine beer in de loop der tijd niet veranderd door de ijstijd, maar door jacht op de dieren.


Tot nu toe werd volgens de onderzoekers aangenomen dat de bruine beer, net als vele andere diersoorten, zich destijds in zuidelijk Europa bevond. “Maar onze studie toont aan dat dit niet het geval was,” voeren ze aan. Europa was twintig duizend jaar geleden bedekt met een dikke laag ijs. Het klimaat was tijdens deze ijstijd dusdanig dat veel dieren naar zuidelijke gebieden, zoals het Iberisch schiereiland en Italië, trokken.


In deze gebieden was het klimaat milder en konden de dieren overleven. Volgens het Zweedse onderzoeksteam deed de bruine beer echter niet mee aan deze trek. Ze constateerden dat deze dieren een ander genetisch patroon hadden dan de huidige bruine beren. Volgens het onderzoeksteam is dit patroon in de loop der tijd niet veranderd door de ijstijd, maar door jacht op de dieren.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home