Tapio21

Tapio is de god van de natuur, meteen het onderwerp van deze blog.

Wednesday, November 28, 2007

Illegale bomen in Brussel

Actievoerders van de Nederlandse vereniging Milieudefensie en de Vlaamse zusterorganisatie Friends of the Earth probeerden woensdagochtend illegaal bomen te planten in Brussel. Op verschillende plaatsen in de hoofdstad probeerden de 30 activisten een vijf meter hoge boom neer te zetten. Zo werden onder meer de pisbak van Manneken Pis en het gras voor het Atomium onder handen genomen.

De actie was symbolisch bedoeld, om te protesteren tegen de invoer van ‘fout hout’. Beide organisaties vragen om strengere Europese regels voor hout dat illegaal gekapt wordt. ‘Jaarlijks wordt 13 miljoen hectare bos gekapt. Ongeveer de helft van de Europese import uit risicogebieden zou illegaal gekapt zijn.’ Aldus Anne van Schalk, campagneleider van Milieudefensie.

Er moet volgens de actievoerders een vergaande wetgeving op Europees niveau ingevoerd worden om de import van illegaal hout tegen te gaan. De vereniging wijst er op dat de Eu in 2003 zelf met het ‘Forest Law Enforcement Governance and Trade Action Plan’ (FLEGT) kwam opzetten. Dat plan diende om de illegale kap en handel tegen te gaan. Europees Commissaris voor Milieu Stavros Dimas deelt de bezorgdheid van de actievoerders. (LD)

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home