Tapio21

Tapio is de god van de natuur, meteen het onderwerp van deze blog.

Sunday, December 02, 2007

Boseigenaars bieden samen brandhout aan

Boseigenaars in de gemeente Nijlen, Zandhoven, Rijmenam en Bonheiden bieden begin december gezamenlijk brandhout aan. Het brandhout - Amerikaanse vogelkers, den, berk, populier - zal te koop aangeboden worden op stam. Deze verkoop van brandhout is één van de activiteiten van de jonge Bosgroep Antwerpen Zuid. Deze organisatie wil ook in andere regio’s van de provincie dergelijke initiatieven opstarten.


Een aantal boseigenaars werkt sinds anderhalf jaar, binnen een voorlopige stuurgroep, aan de oprichting van een nieuwe vereniging voor bosbeheerders en -eigenaars in de regio Lier-Antwerpen-Mechelen. Er wordt momenteel gewerkt aan de statuten voor deze Bosgroep Antwerpen Zuid, die volgende zomer een aanvraag tot erkenning zal indienen. Ze trachten een dienstverlening uit te bouwen voor privé-boseigenaars en zo te werken aan veel beter bos en tevreden bosbezitters in de regio.


Een onderdeel van de dienstverlening is het organiseren van gezamenlijke bosbeheerwerken. Het gaat daarbij vaak over dunningen van bossen waarin de bomen te dicht staan of die overwoekerd raken door agressieve, exotische boomsoorten. Vanuit de bosgroep wordt de kennis aangeleverd om dergelijke beheerwerken vakkundig uit te voeren en om het hout dat daarbij geoogst wordt aan de man te brengen.


Kopen op stam betekent dat de koper een lot hout verwerft dat nog niet geveld of gekapt is. Voorafgaandelijk aan de koop, krijgen geïnteresseerden informatie over de brandhoutloten tijdens de schouwingsronde. Tijdens deze ronde worden de loten in groep bezocht en wordt er uitleg gegeven over de hoeveelheid beschikbaar hout en de voorwaarden van exploitatie. Aanwezigen krijgen in de vorm van een cataloog een overzicht van de ligging van de loten, de voorwaarden en de houtgegevens.


In de toekomst zal de bosgroep initiatieven ondernemen om ook in andere gemeentes beheerwerken te organiseren en brandhout aan te bieden. Voor informatie over de werking van de Bosgroep Antwerpen Zuid en deze houtverkoop kan men terecht bij Luc Laeremans, tel. 03/360.52.10, antwerpenzuid@bosgroep.be en www.bosgroepen.be.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home