Tapio21

Tapio is de god van de natuur, meteen het onderwerp van deze blog.

Monday, December 03, 2007

Vlaamse luchtkwaliteit fel verbeterd

De Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) stelde in zijn jaarrapporten over de luchtkwaliteit in Vlaanderen vast dat er elk jaar minder vervuilende stoffen in de lucht geloosd worden. Daardoor is de luchtkwaliteit dezer dagen een heel pak beter dan die in de jaren negentig. Volgens het rapport is de verbetering voor enkele stoffen spectaculair, voor andere is de verbetering niet evenredig aan de verminderde uitstoot in Vlaanderen.

De uitstoot van koolstofmonoxide (CO) en dioxines daalde sinds 1990 met respectievelijk 41 procent en 92 procent. Ook de regen werd minder zuur. De verzurende emissie die verantwoordelijke is voor de ‘zure regen’ is sinds 1990 met 47 procent afgenomen. Die daling is voornamelijk te danken aan de dalende uitstoot van zwaveldioxide (SO2) en ammoniak (NH3).

De grootste dalingen vonden voor de meerderheid van de luchtverontreinigende stoffen plaats in de jaren negentig. Het relatieve aandeel van de gebouwenverwarming en het verkeer nam door de jaren heen toe. Volgens de VMM betekent dit echter niet dat er geen maatregelen genomen zijn. Deze wegen echter niet altijd op tegen de toenemende activiteit in de verschillende sectoren. (LD)

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home