Tapio21

Tapio is de god van de natuur, meteen het onderwerp van deze blog.

Friday, November 30, 2007

Flessenwater te belastend voor milieu

Bronwater uit een fles is twintig tot vijftig keer zo belastend voor het milieu als water uit de kraan. Daarbij is het ook nog eens honderd tot duizend keer duurder voor dezelfde hoeveelheid kraanwater. Dat blijkt uit een onderzoek van Alex van der Helm van de faculteit civiele techniek van de TU Delft. De besparingen die uit een overschakeling op kraanwater zouden vloeien, zou kunnen helpen om het wereldwijde watertekort op te vangen.


Per jaar staat de milieubelasting van kraanwater voor één persoon volgens van der Helm gelijk aan een autorit van zestig kilometer. De belasting van flessen ligt vele malen hoger. Per jaar wordt er wereldwijd honderd miljard euro uitgegeven aan fleswater. Als iedereen water uit de kraan zou drinken, blijft er nog maar een fractie van dat bedrag over. Met dat overgebleven geld kan het watertekort in de wereld volgens de onderzoekers gevoelig worden verminderd.


Alex van der Helm wijst erop dat de Verenigde Naties jaarlijks vijftien miljard euro besteden aan de bestrijding van het watertekort in de wereld. “Met een verdubbeling van dat bedrag kan het aantal mensen dat geen toegang heeft tot voldoende waterbronnen worden gehalveerd,” Volgens Van der Helm is het in onze regio helemaal niet nodig om al dat water in flessen te kopen, omdat het kraanwater hier van goede kwaliteit is.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home