Tapio21

Tapio is de god van de natuur, meteen het onderwerp van deze blog.

Friday, December 14, 2007

Parasiet bedreigt Canadese wilde zalm

De wilde roze zalm die in de wateren van het noordwesten van Canada leeft dreigt geheel uit te sterven door een parasiet die ontstaan is in de industriƫle viskwekerijen. Een Canadese studie die in de VS gepubliceerd wordt toont dit aan. Martin KrKosek, medeauteru van de studie en werkzaam aan de Universiteit van Alberta, bevestigt deze informatie.

De laatste vier jaar nam de wilde zalmpopulatie in de Canadese archipel van Broughton enorm in hoeveelheid af. Ondertussen zouden al 80 procent van de vissen gestorven zijn. Verwacht wordt dat, als er geen maatregelen genomen worden, de parasiet zich verder zal verspreiden en uiteindelijk binnen de komende vier jaar 99 procent van de roze zalmen het leven zal kosten.

De zalmparasiet is afkomstig uit de alsmaar talrijker wordende zalmkwekerijen. Voordien hadden maar enkele kwekers elk ongeveer 125.000 zalmen in de wateren van de archipel, ondertussen hebben meer dan twintig bedrijven zich aan de oevers gevestigd. Sommige van hen bezitten meer dan 1.3 miljoen vissen. (LD)

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home