Tapio21

Tapio is de god van de natuur, meteen het onderwerp van deze blog.

Wednesday, December 12, 2007

Biodiesel niet zo populair als eerst gedacht

De Belgische overheid heeft geprobeerd om via fiscale bevoordeling de verkoop van biobrandstof te stimuleren. Na een evaluatie blijkt nu dat verdelers van autobrandstoffen maar in beperkte mate biodiesel opslaan. Uit de aankoopcijfers van biodiesel blijkt slechts 25 procent van de voorziene hoeveelheid werd aangekocht. De overheid voorzag in totaal 286 miljoen liter biodiesel om aan voordelig belastingstarief te verkopen.

Tussen 1 november 2006 en 30 september 2007 konden brandstofverdelers biobrandstof aankopen van vier erkende Belgische producenten. Bij vermenging met gewone diesel werden de autobrandstofverdelers lager belast. Bevoegd minister van Financiën Didier Reynders (MR) meldt nu dat slechts 72.8 miljoen liter biodiesel verkocht werd. Enkel bij Total, Jet en de onafhankelijke verdeler Van Der Sluys kan milieuvriendelijke diesel worden getankt.

De oorzaak van de mislukte verdeling over de tankstations is volgens Reynders niet zomaar te formuleren. Oliemaatschappijen beweren dat in sommige raffinaderijen de voorbije maanden nog geïnvesteerd moest worden in mengmachines, maar tegelijk was te horen dat de overheid de paraatheid van de producenten om de biodiesel te leveren iets te rooskleurig heeft afgeschilderd. Ondanks de defiscalisatie zou de verkoop van biodiesel niet interessant zijn. Biobrandstoffenmakers hebben dan ook geen goede toekomstperspectieven. Hun bedrijven worden minder rendabel, mede dankzij de stijgende grondstofprijzen voor maïs en tarwe en omdat de verkoopprijs slabakt door overaanbod uit de Verenigde Staten en Brazilië.

Producenten van biobrandstof vinden daarom dat België brandstofverdelers moet verplichten om biodiesel te mengen met hun eigen klassieke producten. (LD)

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home