Tapio21

Tapio is de god van de natuur, meteen het onderwerp van deze blog.

Monday, December 10, 2007

Olieramp in Zuid-Korea

Voor kust van Zuid-Korea lekten afgelopen weekend duizenden tonnen petroleum uit een olietanker het water in . De olievlek verspreidt zich en bereikte inmiddels de kust. Om de ecologische ramp zoveel mogelijk binnen de perken te houden werden vrijwilligers ingezet. Volgens buurtbewoners is de zee bruin en het strand bedekt met kleurrijke vlekken. De stank die de olie met zich meebrengt zou niet te harden zijn.

De olie lekte uit de supertanker Hubei Spirit, die na een aanvaring beschadigd werd en lek raakte. Ondertussen heeft de Zuid-Koreaanse regering het gebied uitgeroepen tot nationaal rampgebied. Meer dan 2.500 hectare kwekerijen van vis- en schelpdieren raakte onder de olie bedolven en dus ernstig vervuild. Milieuorganisaties vrezen dat de terugkeer naar een normaal ecosysteem tientallen tot honderden jaren in beslag zal nemen.

De getroffen gebieden zullen in aanmerking komen voor speciale steun van de overheid. Dat is vooral nodig om de lokale vissers die bedreigd worden in hun levensonderhoud te ondersteunen. De vissers hebben ondertussen hun hulp bij het ruimen van de olie moeten staken omdat ze de dure brandstof voor hun boten niet meer konden betalen. Bij het schoonmaken zijn ondertussen duizenden mensen betrokken, onder wie politiemannen en militairen. (LD)

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home