Tapio21

Tapio is de god van de natuur, meteen het onderwerp van deze blog.

Sunday, November 11, 2007

Bornem wil stiltegebied langs Schelde

Het gemeentebestuur van Bornem wil graag een erkend stiltegebied langs de oevers van de Schelde. Het strekt zich uit van de sluis in Wintam tot Buitenland. Aan de andere kant van de Rijksweg zou het lopen van Branst tot Weert. Vlaanderen telt vandaag veertien potentiële stiltegebieden waar geluidsmetingen werden gedaan. Het voorlopig enige erkende stiltegebied ligt in Galmaarden, in het Pajottenland.


Een stiltegebied is een gebied waarin de natuurlijke geluiden van fauna en flora overheersen. Stilte is in een stiltegebied geen synoniem voor de afwezigheid van geluid. Maar wel voor de afwezigheid van storende en omgevingsvreemde geluiden zoals vliegtuiglawaai, lawaai van druk verkeer of lawaai van industriezones. In een stiltegebied zijn nog altijd geluiden te horen van bewoners, landbouw, natuur- of bosbeheer.


In stiltegebieden klinken achtergrondgeluiden niet luider dan 35 tot 40 decibel. De stuurgroep van het gemeentebestuur van Bornem is op zoek naar geïnteresseerden die voorstellen hebben rond met nieuwe ideeën, toffe acties of inspirerend denkwerk voor het stiltegebied. De milieudienst van Bornem wijst er nog op dat in de dagelijkse drukte van onze maatschappij stilte heel kostbaar is geworden. “Daarom vraagt stilte ook respect,” wordt er opgemerkt. “Want stilte geeft welzijn en levenskwaliteit.”

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home