Tapio21

Tapio is de god van de natuur, meteen het onderwerp van deze blog.

Sunday, November 04, 2007

Jubileum voor potpolderprotest

De Wachters van de Potpolder in Kruibeke hebben voor de 250ste keer betoogd tegen de aanleg van een potpolder in de gemeente. Dat gebeurt onafgebroken sinds 14 januari 2003 elke dinsdag, feestdagen inbegrepen. De actievoerders willen daarmee volgens de Kruibeekse burgemeester Antoine Denert protesteren tegen de verwoesting van een cultuurhistorisch landschap.


De aanleg van de potpolder aan de Schelde in Kruibeke, Bazel en Rupel - officieel het gecontroleerd overstromingsgebied - ging in maart 2003 van start. Het zevenhonderd hectare grote gebied maakt deel uit van het zogenaamde Sigmaplan, dat Vlaanderen beter moet beschermen tegen overstromingen. In het begin trokken de protestmarsen veel volk, maar het zijn enkel de diehards die overblijven.


Vooral de boeren zouden, nadat ze veel geld hebben ontvangen, hebben afgehaakt. In al zijn betogingen drong Denert aan op de bouw van een stormstuw op de Westerschelde, maar dat werd als te duur en onpraktisch beschouwd bij de herziening van het Sigmaplan in de jaren negentig. Denert zegt echter voort te blijven actie voeren tot de overheid inziet dat alleen een stormstuw bescherming kan bieden tegen overstromingen.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home