Tapio21

Tapio is de god van de natuur, meteen het onderwerp van deze blog.

Friday, November 09, 2007

Europese vlinders met uitsterven bedreigd

Op een ontmoeting van vlinderexperten uit 31 Europese landen werd door vooraanstaande wetenschappers dringend om acties gevraagd die de met uitsterven bedreigde Europese vlindersoorten moeten beschermen. Vanuit verschillende landen werd gemeld dat ongeveer tien soorten vlinders met uitsterven bedreigd werden. Voor het eerst werd ook officieel gemeld dat het Madeira groot koolwitje uitgestorven is.

Noordwest-Europa heeft vooral te kampen met de sterfte van dagvlinders. België en Nederland staan bovenaan de lijst. In België zou ongeveer een derde van de dagvlinders verdwenen zijn en een ander derde is bedreigd. Dat meldden de Vlinderwerkgroep van Natuurpunt en het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO). De intensivering van het landgebruik wordt als grootste oorzaak aangeduid. Daardoor raken de meest waardevolle vlindergebieden steeds meer in de verdrukking.

De vlinderexperten roepen op tot meer actie van zowel de Europese als de nationale en regionale overheden. Daartoe werd de Butterfly Conservation Europe opgericht, een koepelorganisatie die de acties over het Europese continent zal coördineren. Er zullen behoud- en herstelacties op touw gezet worden in vlinderrijke gebieden. Voorts wil de organisatie vlinders erkend krijgen als leefmilieu-indicatoren voor Europa. (LD)

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home