Tapio21

Tapio is de god van de natuur, meteen het onderwerp van deze blog.

Saturday, November 03, 2007

Eén op drie zoetwatervissen bedreigd

De verscheidenheid aan leven in de Europese zoetwaterecosystemen daalt snel. Meer dan één vis op de drie is met uitsterven bedreigd. Dat bevestigt de Wereldunie voor Natuurbescherming (UICN). Volgens een nieuwe wetenschappelijke studie is 38 procent, namelijk 200 van de 522 Europese geïnventariseerde zoetwatervissoorten, met uitsterven bedreigd. Twaalf soorten zijn al verdwenen.


Vissen zijn in Europa veel meer bedreigd dan vogels of zoogdieren. De benedenloop van de Donau, de Dnjestr, de Dnjepr, de Wolga en de Oeral, het schiereiland van de Balkan en het zuidwesten van Spanje zijn de grootste risicogebieden, aldus de UICN. De vissen worden onder meer bedreigd door de ontwikkeling en de demografische groei van Europa sinds honderd jaar.


De grootste bedreiging vormt het afnemen van de waterhoeveelheid, in het bijzonder in de droge regio's van de Middellandse Zee, doordat een aantal waterlopen tijdens de zomer uitdroogt. Bovendien wordt het probleem steeds groter door de klimaatverandering. Alleen als vervuiling wordt tegengegaan, moeraslanden worden beschermd en minder water aan beken en rivieren wordt ontrokken, kunnen de vissoorten volgens het rapport behouden blijven.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home