Tapio21

Tapio is de god van de natuur, meteen het onderwerp van deze blog.

Wednesday, November 07, 2007

Nieuwe planeet rond een ster ontdekt

De Nasa heeft bekendgemaakt dat rond een ster in de Melkweg een vijfde planeet gevonden is. Deze vondst toont aan dat ons zonnestelsel geen uniek planetair stelsel in de kosmos is. De vijfde exoplaneet werd door astronomen gevonden in een stelsel rond de ster 55 Cancri, op 41 lichtjaren van ons zonnestelsel. De ster 55 Cancri heeft ongeveer dezelfde massa en leeftijd als onze Zon.

‘De draagwijdte van deze ontdekking is enorm. Wij weten nu dat onze Zon en haar planetenfamilie niets ongewoons hebben in de Melkweg’, zegt planetenjager Geoff Marcy van de Universiteit van Berkeley. Het is nu bewezen dat onze Melkweg veel planetaire stelsels omvat. Vermoed wordt dat zij ook hemellichamen hebben die gelijken op de Aarde.

De planeet heeft een cirkelvormige baan rond 55 Cancri, dat betekent dat er sprake is van stabiele omstandigheden op het oppervlak. De planeet bevind zich ook in de zogenaamde ‘leefbare’ zone rond de ster. Haar baan is niet te ver en niet te dicht van de ster. Volgens astronoom Michael Briley luidt de ontdekking een nieuwe fase in van de zoektocht naar werelden zoals de onze. (LD)

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home