Tapio21

Tapio is de god van de natuur, meteen het onderwerp van deze blog.

Saturday, November 10, 2007

Strand Lombardsijde wordt reservaat

Het strand en de duinen aan de oosteroever van de IJzermonding worden een volwaardig natuurgebied. Onder meer de dijk en de golfbrekers verdwijnen en het strand wordt veel groter. Die ingrepen moeten de werken aan de haven van Oostende compenseren. Volgens de plannen zal het strand in Lombardsijde een volwaardig reservaat worden. Door de ingrepen zullen er in het gebied meer broedmogelijkheden voor de vogels komen.


Momenteel zijn er in Oostende werken aan de gang - zoals de afbraak van het oosterstaketsel - die de maritieme toegankelijkheid van de haven moeten verbeteren en die meteen ook het risico voor overstromingen in het stadscentrum zullen verminderen. Daar moeten echter natuurcompenserende maatregelen tegenover staan en die zijn gepland aan de Nieuwpoortse oosteroever, meer bepaald op het strand ter hoogte van het militaire kamp van Lombardsijde.


Het is volgens ingenieur Peter De Wolf van de Afdeling Kust van de Maritieme Kust van de Maritieme Dienstverlening en Kust inderdaad de bedoeling dat daar ingrijpende werken gebeuren om de natuurwaarde van het gebied te verhogen. Dit betekent onder meer dat er een zachthellend strand aangelegd zal worden, waarbij het natte strand 250 meter en het droge strand 50 meter breed zal zijn.


Ook zal de duinvoetversteviging - de dijk en de betonnen constructies tussen de duinen en het strand – afgebroken worden Dat moet zorgen voor een natuurlijke overgang tussen de duinen en het strand. Er komen geen klassieke, betonnen golfbrekers, maar het strand stabiliseren zal gestabiliseerd worden door op verschillende plaatsen rijen palen te plaatsen. Dat moet het zand tegenhouden wanneer het verstuift.


De werken zullen wellicht in de zomer van volgend jaar kunnen starten.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home