Tapio21

Tapio is de god van de natuur, meteen het onderwerp van deze blog.

Friday, November 02, 2007

Overlast door everzwijnen in Westhoek

Verschillende everzwijnen werden reeds gespot in de buurt van café De Hertog, op de grens Poperinge-Westouter (Heuvelland). Meestal werden de dieren bij valavond of ’s morgens vroeg opgemerkt. Eind vorige maand raakte een bestuurder in de problemen na een aanrijding met een everzwijn. Het dier kon ontkomen.

Vermoedelijk zijn de dieren afkomstig uit de bossen van Clairmarais, op zo’n 18 km van Watou en die van Dieppe, op 18 km van Dranouter. Een everzwijn kan in één nacht tijd zo’n 30 kilometer afleggen. De dieren vernielen onderweg veel maïs en aardappelvelden en eten jongen op van grondbroeders. ‘Voor de mens zijn de evers niet direct een gevaar, maar wel voor het verkeer. En dan mogen we nog niet denken aan een eventuele uitbraak van varkenspest in de regio’ zegt Noël Sanders, lid van de jachtgroep Watou.

Op de plaats waar de everzwijnen opgemerkt zijn, behoort het jachtrecht toe aan verschillende jagers. Zij krijgen nu een afschotplan, waardoor zij buiten het jachtseizoen de dieren mogen neerschieten. Elk dier dat gevat wordt, mogen ze voor eigen consumptie gebruiken. Na 31 december, als het startschot voor het jachtseizoen wordt gegeven, gaan de kadavers naar het OCMW. (LD)

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home