Tapio21

Tapio is de god van de natuur, meteen het onderwerp van deze blog.

Monday, November 05, 2007

Geen derde spaarlampenactie

In 2006 werden door de overheid ruim 3.325.779 energiebonnen verdeeld. daarmee konden spaarlampen opgehaald worden bij verschillende winkels. Uiteindelijk zijn er slechts één op drie omgeruild. Daarom vindt minister van Energie Hilde Crevits (CD&V) een derde actie niet verstandig.

De eerste actie vond plaats in 2005-2006. Ook toen werd het geen groot succes. Toenmalig minister Kris Peeters stuurde toen bij zodat elk gezinslid, niet enkel het gezinshoofd, een bon van 5 euro kon omruilen voor een spaarlamp. Nu de tweede fase afgerond is wordt duidelijk dat ook deze actie minder respons kreeg dan verwacht. De handel en de organisatie die de bonnen inzamelt spreken nochthans van een succes.

Uit rondvraag blijkt dat de meeste mensen hun bonnen niet omruilden omdat ze ze uit het oog verloren, al genoeg spaarlampen hadden of dachten dat het reclame was. De actie kostte de overheid 6.66 miljoen euro. ‘De actie blijft duur in vergelijking met andere huishoudelijke premies. De bonnen hebben wel bijgedragen tot bewustwording en besparing maar na vier jaar stimuleren van spaarlampen lijkt het me beter andere acties rond energiebesparing, zoals dakisolatie, condesatieketels of beglazing op te zetten,’ vindt Hilde Crevits. (LD)

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home