Tapio21

Tapio is de god van de natuur, meteen het onderwerp van deze blog.

Wednesday, June 06, 2007

Zoniënwoud werkt aan open plekken

Het Agentschap Natuur en Bos, dat het Zoniënwoud beheert, voorziet maatregelen om in het bos open plaatsen te behouden en te creëren. De open bosplekken met rand- en zoomvegetaties kunnen immers voor een rijke flora en fauna zorgen. Onder meer een gedeelte van de verwaarloosde renbaan van Groenendaal zou daar volgens de organisatie voor in aanmerking kunnen komen.


Natuurgroepering Zoniënwoud stelt vooral geïnteresseerd te zijn in het meest zuidelijke deel van de renbaan. Daar kan volgens de organisatie immers gemakkelijk een mozaïekpatroon ontwikkeld worden met open plekken, natuurlijke bosontwikkeling en bosaanplantingen met verschillende hoogteniveaus. Er wordt op gewezen dat open ruimtes bijzonder belangrijk zijn voor grotere dieren, zoals prooivogels en reeën.


De omvorming van de renbaan biedt volgens Natuurgroepering Zoniënwoud ook nog het voordeel dat men geen andere bosdelen moet opofferen voor die open plekken. Daarbij wordt opgemerkt dat het einde van het huurcontract van de renbaan een uitstekende gelegenheid is om een groot deel van het gebied terug te geven aan het woud. Begrazing zou het open karakter van het gebied kunnen bewaren.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home