Tapio21

Tapio is de god van de natuur, meteen het onderwerp van deze blog.

Sunday, May 20, 2007

Limburg heeft Educatief Reservaat

Tussen de sites van de Katholieke Hogeschool Limburg (Khlim) en Health City in Diepenbeek is het Educatief Reservaat geopend. Daarbij wordt opgemerkt dat dit weliswaar een klein landschapselement is, maar wel een belangrijke leeromgeving vormt voor Limburgse biologen in de dop. Zij moeten er immers ervaring kunnen opdoen in veldbiologisch onderzoek.


Drie jaar lang werkten studenten biologie aan het ontwerp en de realisatie van het Educatief Reservaat. Het project is een initiatief van de milieuwerkgroep Leefbare Campus van de Khlim en het Departement Lerarenopleiding Baso en werd gerealiseerd met financiƫle steun van de provincie Limburg, HealthCity-Sportopolis, de gemeente Diepenbeek, de Khlim en Natuurpunt Diepenbeek.


Drie basisbiotopen vormen de ruggengraat van het Educatief Reservaat. De site bestaat uit twee poelen, waarvan een eerste beplant werd en een tweede de natuur de kans geeft onbelemmerd zijn gang te gaan. Daarnaast werden een houtwal en een kleine hooiweide aangelegd. Dat moet uitmonden in een aantal minibiotopen, met een diversiteit aan fauna en flora en een maximum aan schuilplaatsen en voedselbronnen voor de inheemse fauna.


Het project richt zich in eerste instantie tot de studenten biologie in de lerarenopleiding. Voor hen vormen veldbiologisch onderzoek en geleide excursies volgens de onderzoekers een essentieel onderdeel van de opleiding. De hogeschool beschikt vlak naast het nieuwe reservaat over een goed uitgebouwd labo, waar leerlingen allerhande onderzoeken kunnen verrichten.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home