Hoge alpengletsjers smelten niet
Op de kleine ijskappen van de Mont Blanc en de Dôme du Gouter - een bergtop in het centrale deel van het Mont Blancmassief - is de hoeveelheid sneeuw volgens de onderzoekers sinds het begin van de twintigste eeuw weinig afgenomen, ondanks de opwarming van het klimaat op onze planeet. "Het afsmelten van de sneeuwlaag op deze hoogte is niet meer voorgevallen sinds de uitzonderlijk warme periode in 2003,” voeren ze aan.
Ze stellen dat de dikte van de sneeuwlaag op hoogtegletsjers afhankelijk is van slechts twee parameters. De sneeuwmassa wordt bepaald door de sneeuwval en de afvloeiing van ijs onder het gewicht. Het onderzoeksteam heeft de sneeuwval, sneeuwdichtheid en afvloeiingssnelheid op de Dôme du Gouter bijgehouden sinds 1993. De meteorologische gegevens sinds 1923 worden door het station in Chamonix opgemeten en doorgegeven.
0 Comments:
Post a Comment
Subscribe to Post Comments [Atom]
<< Home