Tapio21

Tapio is de god van de natuur, meteen het onderwerp van deze blog.

Sunday, May 20, 2007

Japanse zeeën warmen sneller op

De temperatuur van het zeewater rond Japan is de voorbije eeuw sneller gestegen dan elders in de wereld. Dat blijkt uit cijfers van het Japanse Meteorologisch Instituut. Het fenomeen heeft volgens onderzoekers gedeeltelijk te maken met de opwarming van de aarde, maar kan niet exclusief geweten worden aan de klimaatverandering. Verder onderzoek moet meer daardoor meer duidelijkheid brengen.


De gemiddelde temperatuur van de zeeën rond Japan is tussen 1900 en 2006 met 0,7 tot 1,6 graden celcius. De wereldwijde gemiddelde groei bedraagt 0,5 graden. De grondtemperatuur in Japan kende tijdens de voorbije eeuw een stijging van 1,1 graden celcius. De stijging van de watertemperatuur zal wellicht een impact hebben op de visbestanden en het ecosysteem, dat onder meer koraalgebieden omvat.


“Het fenomeen kan niet exclusief geweten worden aan de opwarming van de aarde,” benadrukte meteoroloog Yasushi Takatsuki. “Er moeten ook natuurlijke veranderingen in het oceaanmilieu in het spel zijn. Maar wij willen nu verder onderzoeken hoeveel de opwarming van de aarde een rol heeft gespeeld. De hoogste temperatuurstijging (1,6 graden) werd opgemerkt in de Sea of Japan, vooral veroorzaakt door de opwarmende lucht boven het Euraziatische continent.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home