Tapio21

Tapio is de god van de natuur, meteen het onderwerp van deze blog.

Sunday, May 20, 2007

Zuidelijk eiland Wintam krijgt geluidsmuur

Bij de Oude Sluis in Wintam heeft minister van openbare werken Kris Peeters het startschot gegeven voor de bouw van een 700 meter lange geluidsmuur. Die moet de industrie en natuur op het Zuidelijk Eiland, tussen de Rupel en het Zeekanaal Brussel-Schelde, van elkaar. Het gebied wordt ook verder ingericht om een geschikte accommodatie te voorzien voor wandelaars en fietsers.


Het bedrijf Spancrete, dat betonelementen produceert, vestigde zich vorig jaar op het westelijk deel van het Zuidelijk Eiland langs het Zeekanaal. Het oostelijk deel van het Zuidelijk Eiland is een habitat-richtlijngebied en een pleisterplaats voor tal van vogelsoorten. Om industrie en natuur gescheiden te houden, bouwt Waterwegen en Zeekanaal langs de Oude Sluisweg nu een 700 meter lange geluidsmuur.


De buffer komt tussen de terreinen van het bedrijf DEC en de oude sluis van Wintam. De muur vormt een geluidsbuffer tussen het betonbedrijf en de natuur op het Zuidelijk Eiland. De wand is beplant met klimop en zal op termijn gecombineerd worden met een waterkering langs de Oude Sluisweg en de Nijverheidsstraat. Langs de Oude Sluisweg wordt veel gefietst en gewandeld, maar sinds vorig jaar is er heel wat vrachtverkeer van en naar Spancrete.


Langs de Rupel wordt ook een wandel- en fietspad met een zachte verharding aangelegd. Voor de wandelaars en fietsers wordt ook een voorlopige brug gebouwd over de oude sluis. Zo ontstaat er tussen Klein-Brabant en de Rupelstreek een veilige uitweg op het Zuidelijk Eiland. Langs de industriezone aan de Nijverheidsstraat stappen of fietsen is niet langer nodig.

1 Comments:

  • At 11:34 PM , Blogger Unknown said...

    Het ziet er meer naar uit dat Kris Peeters de industrie wil beschermen tegen de vogels..

    De muur kost zo'n 800.000€ en is zonde van het geld. Er is geen enkele plaatselijke natuurvereniging die mij niet gelijk zal geven als ik zeg dat er op dat deel van het zuidelijk eiland bijna geen vogels meer zitten.

    Het zogezegde natuurgebied, dat Kris wil beschermen is zelfs momenteel nog in privébezit en de voorbije jaren grotendeels 'verwoest'.

     

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home