Tapio21

Tapio is de god van de natuur, meteen het onderwerp van deze blog.

Sunday, May 20, 2007

Veel bedreigde diersoorten niet beschermd

De illegale internationale handel bedreigt vele diersoorten met uitroeiing. Dat blijkt uit een rapport van het World Wildlife Fund. De organisatie voert daarbij aan dat niet alleen de illegale handel daarvoor verantwoordelijk is. Een aantal bedreigde diersoorten hebben immers ook helemaal geen beschermd statuut, waardoor de dieren massaal worden gebruikt als voedsel.


Onder meer de doornhaai, de haringhaai, de westelijke zaagvis, de rode en roze koraal en de Europese aal, vijf van de tien meest door handel bedreigde dieren, zijn internationaal niet beschermd. “Weinig mensen weten dat koraalsieraden, gerookte paling of visrolletjes afkomstig zijn van bedreigde diersoorten,” stippen dierenbeschermingsexperten bij het WWF aan.


Van de buik van de doornhaai worden visrolletjes gemaakt. In Groot-Brittannië dient hij als bestanddeel voor de typische fish and chips. Sinds de jaren zestig is het aantal doornhaaien met meer dan 90 procent afgenomen. De haringhaai wordt veel gevraagd om zijn dure vlees en dure vinnen. In Duitsland komt hij op de markt onder zeesteur of kalfsvis, omdat hij zo naar kalfsvlees smaakt.


Ook de westelijke zaagvis is in aantal dramatisch afgenomen. De zeven soorten westelijke zaagvis worden vooral levend verhandeld als openbare aquariumvis, maar ook om hun vinnen en hun vlees. Hun zaagvormige snuit wordt dikwijls verkocht als souvernir of als ceremoniëel wapen. Andere delen van deze vissen worden in Azië gebruikt voor het maken van medicijnen.


De rode en roze koraal wordt al meer dan 5.000 jaar gevist. Bij de Romeinen werd hij als koraalpulver gebruikt als vergif. Deze ongewervelde zeevissen uit de Middellandse Zee wordt voornamelijk voor juwelen en decoratie gebruikt. Door overbevissing en stroperij is ook de Europese aal in aantal sterk afgenomen. In Europa wordt er jaarlijks meer dan 30.000 ton van gevangen.


De levensomstandigheden van de tijger, de Aziatische neushoorn, de Tibetantilope, de mensaap en de Afrikaanse olifant zijn niet verbeterd, ondanks de strengere internationale handelsbeperkingen. Volgens het WWF hebben deze dieren, en vooral de mensapen, veel kans om over tien jaar bij de meest bedreigde diersoorten te horen.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home