Tapio21

Tapio is de god van de natuur, meteen het onderwerp van deze blog.

Sunday, May 20, 2007

Herintroductie houting een succes

De houting, een zalmachtige vis, is terug in de Rijn. Een Duits experiment met het herintroduceren van deze vis blijkt een succes te worden. Dat blijkt uit een onderzoek van het Imares-instituut uit Wageningen en de universit van Keulen. De onderzoekers kwamen tot de vaststelling dat de houting zich ondertussen weer zelf voortplant in het Nederlands-Duitse stroomgebied van de Rijn.


De Noordzeehouting is een trekvis die naar de Rijn zwemt om te paaien. De houting verdween in de jaren dertig van de vorige eeuw uit de Rijn door overbevissing, aanleg van stuwen en milieuvervuiling. Op het einde van de vorige eeuw was de soort bijna uitgestorven. Er werd alleen nog een populatie gevonden in het Deense riviertje Vida. Duitse onderzoekers hebben uit deze populatie in 1992 eieren geoogst en die opgekweekt tot jonge houtingen.


Honderdduizenden houtingen werdenuitgezet in de Lippe, een zijriviertje van de Rijn in Duitsland. De jonge dieren zwommen met de stroming mee en kwamen in Nederland in de benedenrivieren, het IJsselmeer en het kustgebied terecht. Elk jaar werden nieuwe vissen in de Lippe losgelaten. Vorig jaar werden de jonge vissen gemerkt. Een telling in het IJsselmeer wees uit dat maar vier procent van de jongen daar een merkteken had.


Dat is voor de onderzoekers het bewijs dat de houtingen zich op grote schaal zelf voortplanten. Het uitzetten van de vis is daarom stopgezet. Langs de Rijn is een permanent netwerk van detectiestations aangebracht bij vistrappen en stuwen. Volgens de onderzoekers is gebleken dat maar weinig houtingen helemaal doorzwemmen naar het Duitse stroomgebied van de Rijn. Er wordt op grote schaal gepaaid in Nederland.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home