Tapio21

Tapio is de god van de natuur, meteen het onderwerp van deze blog.

Monday, July 02, 2007

Wijtschot erkend als natuurreservaat

De Vlaamse regering heeft Het Wijtschot in Schoten erkend als natuurreservaat. Het gebied is eigendom van de gemeente Schoten, maar gaf in 2002 het terrein in beheer aan Natuurpunt Antwerpen Noord. Het Wijtschot heeft een oppervlakte van amper 6,5 hectare, maar heeft volgens de Vlaamse regering een grote waarde als aanwezigheid van zeldzame planten- en diersoorten, maar ook als groene verbindingszone.


Nadat het beheer van Het Wijtschot was overgedragen aan Natuurpunt, werd in onderling overleg een beheersplan opgesteld om nieuwe kansen te creƫren voor de bijzondere natuurwaarden van het gebied en voor mensen die van de natuur willen genieten. Het Wijtschot ligt rond een oude zandwinningsput in de buurt van het Albertkanaal, maar heeft een belangrijke waarde op het gebied van flora en fauna.


Men vindt er onder meer soorten zoals de nachtegaal, kleine parelmoervlinder en gevlekte rietorchis. Maar daarnaast heeft Het Wijtschot ook een belang als groene verbindingszone in de vallei van het Klein Schijn. Bovendien biedt het gebied de mogelijkheid om te wandelen en de natuur te beleven. Dankzij de erkenning krijgt Natuurpunt voortaan een jaarlijkse beheersubsidie die het in staat stelt Het Wijtschot op een duurzame manier te beheren.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home