Tapio21

Tapio is de god van de natuur, meteen het onderwerp van deze blog.

Saturday, June 16, 2007

Bedrijfsleven tekent voor kaalkap Centraal-Afrika

In Centraal-Afrika verdwijnen de tropische wouden in snel tempo door de industriële kap. In de laatste dertig jaar is de kaalkap van tropische wouden in Centraal-Afrika sterk toegenomen. Dat blijkt uit een analyse van satellietbeelden. Vooral de wouden van Kameroen, Congo en Equatoriaal-Guinea zijn in snel tempo aan het verdwijnen. De kaalkap zou vooral het werk zijn van bedrijven.


“Bij de kaalkap van het Zuid-Amerikaanse Amazonewoud gebruiken de lokale boeren het hout zelf,” aldus biologe Nadina LaPorte. “In Afrika is dat niet het geval. Daar is het hout bedoeld voor de export naar Europa of Azië. Op die manier belanden kostbare houtsoorten zoals mahonie in een buitenlandse woonkamer.” Daarnaast leggen de betrokken bedrijven wegen aan door de jungle om het hout te vervoeren.


De Afrikaanse wouden zijn de biotoop van heel wat bijzondere diersoorten, waaronder gorilla's en chimpansees. Ook traditionele Afrikaanse stammen wonen in de tropische bossen. “De industriële kaalkap vormt een bedreiging voor deze residenten,” aldus de biologe. “Door de aanleg van wegen stijgt de stroperij van apen, vogels en antilopen. Stropers krijgen immers makkelijker toegang tot de dichte wouden.”

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home