Weer serreprobleem voor Nationale Plantentuin
Bij de staatshervorming werd de Nationale Plantentuin in 2000 naar de Vlaamse Gemeenschap overgeheveld, op voorwaarde dat aan een aantal randvoorwaarden was voldaan en er een samenwerkingsakkoord werd gesloten. “Vandaag is er van de uitvoering van de zogenaamde samenwerkingsakkoorden nog steeds niets in huis gekomen en dat maakt dat het in de Plantentuin steeds moeilijker werken wordt,” aldus een bericht van de directie.
Er wordt aan toegevoegd dat het dossier blijkbaar van de ene verkiezingsronde naar de andere wordt doorgeschoven. “Er zijn inmiddels al twee federale en één regionale verkiezing achter de rug zonder dat politici voor een structurele oplossing zorgden,” aldus nog de Nationale Plantentuin. Wel wordt toegegeven dat er de voorbije jaren beperkt werd geïnvesteerd wanneer de Nationale Plantentuin aan de alarmbel trok, waardoor een gedeelte van de publieksserres opengehouden kon worden.
“De Vlaamse overheid heeft zelfs investeringen gedaan, nog voor de overdracht, om het patrimonium te behouden,” zegt Jan Rammeloo, directeur van de instelling. "Maar in het serrecomplex van meer dan vijftig jaar oud, waar het onderhoud niet regelmatig gebeurde of zelfs om politieke redenen geboycot werd, moet veel meer geïnvesteerd worden. Indien dat niet gebeurt, verliezen we het levend erfgoed dat erin ondergebracht is.”
Jan Rammeloo stelt dat de renovatie van de publieksserres verder gaat, maar voegt er aan toe dat de ruim dertig serres die niet toegankelijk zijn voor het publiek, in een zeer slechte staat zijn. “Een kas met tropische orchideeën werd drie jaar geleden gesloten en is inmiddels reddeloos verloren,” aldus de directeur. “Andere kassen worden opgelapt met eigen middelen, zo goed en zo kwaad het kan. In het geval van de Orchideeënkas konden de planten tijdig verhuisd worden, maar met de instorting van de Marantaceeënkas is dit niet meer mogelijk.”
De toegang tot de serre is verboden voor iedereen, ook voor diegenen die voor de verzorging van de planten intstaan. “Het is een kwestie van dagen vooraleer alles instort en er een collectie van wereldformaat verloren zal zijn,” aldus de directeur. “Door het uitblijven van een politieke oplossing wordt het voor de Nationale Plantentuin steeds moeilijker om zijn internationale engagementen na te komen. Zonder snelle oplossing verliest de Plantentuin zijn geloofwaardigheid bij bezoekers en de internationale wetenschappelijke gemeenschap.”
0 Comments:
Post a Comment
Subscribe to Post Comments [Atom]
<< Home