Tapio21

Tapio is de god van de natuur, meteen het onderwerp van deze blog.

Wednesday, June 06, 2007

Klimaatverandering verschuift landbouwgebieden

In Braziliƫ zullen de teeltgebieden van de belangrijkste gewassen ingrijpend verschuiven. Dat blijkt uit een studie van Embrapa, het Braziliaans overheidsbedrijf voor landbouwkundig onderzoek, met een aantal simulaties. Daarbij werd er vanuit gegaan dat de temperatuur met 1,3 tot 5,8 graden zou stijgen en dat er 5 tot 15 procent meer neerslag zou vallen. Embrapa ontwikkelt al plantensoorten die meer regen en hogere temperaturen kunnen verdragen.


Door hogere temperaturen en zwaardere neerslag zullen de belangrijkste gewassen volgens Embrapa binnenkort in andere streken worden geoogst dan nu het geval is. Zo zal het de komende decennia steeds moeilijker worden om graangewassen te cultiveren in het zuiden van het land, terwijl meerjarige gewassen zoals koffie er wel zullen gedijen. Gewassen die de verwachte extreme zomerhitte niet goed verdragen, zullen opschuiven naar het midwesten.


Het weer van de voorbije jaren heeft de boeren volgens Embrapa al getoond dat ze hun strategie zullen moeten veranderen. Het begint bijvoorbeeld steeds vaker te regenen in het zuiden van Braziliƫ, wat nefast is voor de graanoogst, maar uiterst positief voor de tuinbouw. De organisatie wijst er dan ook op dat dus voor de sector oppassen wordt om in de toekomst niet op het verkeerde paard te wedden.


Embrapa ontwikkelt al plantensoorten die meer regen en hogere temperaturen kunnen verdragen. Daarnaast wil het Braziliaanse ministerie van landbouw bij de toekomstige afbakening van teeltzones ook rekening houden met het veranderende klimaat. Voor bepaalde gebieden in het zuiden van het land komen er volgens het ministerie een aantal teeltbeperkingen.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home