Tapio21

Tapio is de god van de natuur, meteen het onderwerp van deze blog.

Thursday, June 28, 2007

Galloway-runderen in Absheide

Het Agentschap voor Natuur en Bos heeft een vijftal Galloway-runderen losgelaten in het natuurgebied Absheide in Beerse. Het agentschap beheert daar 25 hectare grond van het bedrijf Campine. Dat is een gevolg van een overeenkomst uit 2003 over natuurcompensaties tussen Wienerberger-Terca en Campine en het Agentschap voor Natuur en Bos. Daarin werd gesteld dat er compensaties moesten komen voor het verlies aan natuurwaarden door industriële uitbreiding.


Campine gaf daarom 25 hectare eigendom in Absheide in beheer aan het Agentschap voor Natuur en Bos. “Zo herstellen we samen met Campine de natuurwaarden in Absheide,” aldus een woordvoerster van het Agentschap voor Natuur en Bos. De voorbije winter werd er een elektrisch draadraster geïnstalleerd voor grote grazers. Dat werd onlangs onder stroom geplaatst, waarna de Galloway-runderen uitgezet konden worden.


Het Galloway-ras is bijzonder geschikt om in natuurgebieden te grazen. De runderen zijn niet veeleisend qua voedsel en verzorging. Ze kunnen zelf voedsel vinden. Het is volgens het Agentschap voor Natuur en Bos echter niet de bedoeling dat de bezoekers de dieren gaan voederen. “Dan zwakt het effect van de grazers op de natuur af,” aldus de organisatie. De dieren zijn niet agressief, maar aan bezoekers wordt aangeraden minsten 25 meter afstand te bewaren en de dieren niet te lokken.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home