Tapio21

Tapio is de god van de natuur, meteen het onderwerp van deze blog.

Sunday, July 01, 2007

Stootbegrazing rond Drongengoedbos

Een kudde schapen zal voortaan de bermen rond het Drongengoedbos in Knesselare kort houden. Dat moet er volgens burgemeester Freddy Tanghe vooral voor zorgen dat de kwetsbare bermen rond het bos op een ecologische manier kunnen worden onderhouden. De inzet van de schapen vormt een alternatief voor het gebruik van pesticiden of het maaien, dat slechts vanaf half juni is toegelaten. De betrokken schapensoort eet ook distels en bramen.


Volgens het bermbesluit is het niet langer toegelaten om met pesticiden onkruid te bestrijden. Ook maaien mag maar vanaf half juni. Veel gemeentebesturen zijn daarom op zoek naar alternatieven. Het gemeentebestuur van Knesselare koos uiteindelijk voor een stootbegrazing, waarbij een groot aantal schapen wordt ingezet op een beperkte ruimte. Op die manier wordt de berm op een relatief korte tijd wordt afgegraasd.


Daarvoor werd een overeenkomst afgesloten met het Rammenhof uit Oosteeklo, dat al de begrazing op verscheidene percelen van het Agentschap Natuur en Bos voor zijn rekening neemt. De kudde wordt begeleid door herder Marc De Causmaecker en bestaat uit schapen van het Ardense voskopras. Dit zeldzame schapenras eet ook distels en bramen. De schapen mogen de berm begrazen van 1 mei tot 1 december.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home