Tapio21

Tapio is de god van de natuur, meteen het onderwerp van deze blog.

Sunday, June 24, 2007

Hamme protesteert tegen ontpoldering

De Vlaamse Landmaatschappij (VLM) heeft een plan klaar om het gebied tussen de schorren van de Durme en Driegoten te ontpolderen. Het gemeentebestuur is echter fel gekant tegen dit voornemen. Burgemeester Paul Van de Casteele zegt dat Hamme niet akkoord is om een groot gedeelte van de Bunt en het natuurgebied tot aan Driegoten te laten herschapen tot een tweede Verdronken Land van Saeftinge. Bij de Vlaamse regering zal aangedrongen worden om de VLM tot de orde te roepen.


Gemeenteraadsvoorzitter Koen Mettepenningen zegt dat de ontpoldering het gebied ontoegankelijk maakt en voortdurend zal laten overstromen. Rond het ontpolderde gebied zou een dijk komen van acht meter hoog. “Op bepaalde plekken komt de dijk tot tegen de woningen en de woningen en de ontpoldering zal heel wat economische en toeristische schade aanbrengen,” aldus Mettepenningen. Hij bracht bij Vlaams minister Kris Peeters het standpunt van Hamme naar voor.


Minister Peeters zou de VLM interpelleren over het plan, maar hij benadrukte dat de totale oppervlakte van het aantal te creëren overstromingsgebieden in Vlaanderen vastligt. “Men schermt enerzijds met het veiligheidsaspect ter preventie van overstromingen en anderzijds zijn er de Europese richtlijnen die opleggen dat door middel van ontpoldering een deel van de natuur moet worden beschermd en de Schelde moet worden gezuiverd,” aldus Mettepenningen.


Hij voert aan dat Hamme telkens het slachtoffer wordt van de verder uitbreidende havenactiviteiten in Antwerpen. Volgens Mettepenningen worden niet alleen de landbouwers, maar ook andere grondeigenaars en aanpalende bewoners getroffen worden door het VLM-plan. “Voor de vele joggers, wandelaars, fietsers en dagtoeristen dreigen aantrekkelijke recreatiemogelijkheden verloren te gaan,” merkt hij op.


De VLM heeft ook plannen om het gebied tussen de Durme en de Oude Durme op het grondgebied van Waasmunster te ontpolderen. Het is volgens Mettepenningen alleen nog niet duidelijk of de dijk daarvoor ten noorden of ten zuiden van de Oude Durme komt. “'In het tweede geval is ook deze mooie waterplas ten dode opgeschreven, net als de vele volkstuintjes,” zegt hij. Ook in Moerzeke dreigen enkele gebieden te worden ontpolderd.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home