Tapio21

Tapio is de god van de natuur, meteen het onderwerp van deze blog.

Monday, June 25, 2007

Haspengouw onderhoudt holle wegen

In Tongeren-Berg is een toeristische wandelroute langs holle wegen geopend. Haspengouw en Voeren hebben het grootste aantal holle wegen in heel Vlaanderen. Sommige van die wegen zijn meer dan duizend jaar oud. Sinds de jaren vijftig zijn heel wat holle wegen verdwenen, maar worden nu opgewaardeerd. Maar dat vergt een bijzonder intens onderhoud. Inmiddels zijn al 25 holle wegen gesnoeid.


De holle wegen ontstonden in het begin van de middeleeuwen. Omdat landbouwers met paard en kar vanuit de boerderij in het dal naar de akkers op het plateau reden, spoelde de weg over de eeuwen heen langzaam uit en ontstonden de holle wegen. Die wegen worden nog steeds gebruikt door landbouwers, maar tegenwoordig vooral door wandelaars. Sinds de jaren vijftig zijn vele holle wegen verwenen, maar nu worden zij geherwaardeerd.


Op verschillende plaatsen worden bomen en struiken op de bermen van de holle wegen geregeld gesnoeid en gekapt om hout te verzamelen, maar vaak gebeurt er helemaal niets. Dat is volgens het Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren nefast, want een holle weg vergt veel onderhoud. Belangrijk is dat het snoeihout uit de holle weg wordt gehaald. Het is niet de bedoeling dat het hout in de berm composteert.


De voorbije winter schoolden jonge landbouwers in Haspengouw en Voeren zich bij om het beheer van holle wegen op zich te nemen. Intussen zijn 25 holle wegen gesnoeid. Volgende winter zullen de jonge landbouwers opnieuw aan de slag gaan. De gemeenten, de provincie Limburg en Europa erkennen het belang van het onderhoud in voor het toerisme en financieren het project.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home