Tapio21

Tapio is de god van de natuur, meteen het onderwerp van deze blog.

Wednesday, June 06, 2007

Russische geiservallei vernield

Een enorme aardverschuiving op het schiereiland Kamtsjatka in het uiterste oosten van Rusland heeft de zogeheten vallei der geisers in het beschermde natuurgebied Kronotski bijna volledig vernietigd. De aardverschuiving had een lengte van anderhalve kilometer en een breedte van 180 meter en was het gevolg van de instorting van een bergtop. De vallei met zijn geisers gold als een wonder van de natuur.


Volgens de directeur van het natuurgebied was de vallei, die pas in 1941 ontdekt werd, door de aardverschuiving bijna niet meer terug te herkennen en de schoonheid ervan bijna volledig teniet gedaan. De meeste geisers en natuurlijke warmwaterbronnen bedekt door een stroom modder en stenen. Het World Wildlife Fund noemt de aardverschuiving tragisch voor de mensheid, omdat daardoor één van de grootste natuurwonderen is verdwenen.


De puinstroom kwam tot stilstand op enkele meters afstand van het enige hotel in het gebied. Er werd inmiddels al voorgesteld om in de vallei een dam aan te leggen. Daardoor zou volgens hen een warmwatermeer kunnen ontstaan. Dat zou een nieuwe toeristische trekpleister kunnen worden. Het dunbevolkte schiereiland Kamtsjatka was tot 1990 volledig afgesloten voor buitenlanders. Het trekt nu jaarlijks duizenden toeristen.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home