Tapio21

Tapio is de god van de natuur, meteen het onderwerp van deze blog.

Wednesday, June 06, 2007

Dadizele kampt met Chinese rotseekhoorn

De Chinese rotseekhoorns blijven het park Mariƫnstede in Dadizele domineren. Ondanks allerlei pogingen om de populatie van deze exotische soort te beheersen, maar inmiddels hebben de dieren zich ook over andere gedeelten van het grondgebied van Dadizele verspreid. De soort verdrijft de inlandse rode eekhoorns en brengen schade toe aan de bomen. Ze hebben zelfs al voor elektriciteitspannes gezorgd.


Mariƫnstede kreeg van Natuur- en Bosbeheer twee jaar geleden al vallen ter beschikking om de eekhoornpopulatie binnen de perken te houden. Inmiddels werden er al 150 Chinese rotseekhoorns gevangen en naar het dierenopvangcentrum in Opglabbeek gebracht. Daar worden de mannetjes gecastreerd. Maar hoewel de vallen voor een goede vangst zorgen, blijkt de populatie niet te verminderen en zich zelfs te verspreiden.


Het gemeentebestuur van Dadizele start daarom samen met het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek een wetenschappelijke studie. Daarin moet bekeken worden hoe het probleem aangepakt zal kunnen worden. Op basis van die resultaten zal een actieplan worden uitgewerkt. Voorlopig blijft men echter met vallen werken om een ongebreidelde groei van de uitheemse populatie tegen te gaan.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home