Tapio21

Tapio is de god van de natuur, meteen het onderwerp van deze blog.

Wednesday, June 06, 2007

Natuurbestemming voor Duffels spoorwegfort

Duffel wil het gebied met het spoorwegfortje langs de Mechelbaan omvormen tot een site voor toerisme, cultuur, recreatie en natuur. De Duffelse schepen van natuurbeleid en toerisme Jos Hellemans stelt daarbij voor dat de site zou gekocht worden door Kempens Landschap, een vereniging die is opgericht om het natuur- en cultuurpatrimonium van de provincie Antwerpen veilig te stellen.


Het gebied staat in het gewestplan ingekleurd als parkgebied. Maar door een overdracht aan het Kempens Landschap zou men volgens Jos Hellemans van het fortgebied meer kunnen maken dan een wandelgebied. Laagschalige recreatie zou er samen kunnen gaan met toerisme, cultuur en natuur. Het gebied bevindt zich immers vlak bij de wandel- en fietsroutes van Duffel en Sint-Katelijne-Waver.


De Antwerpse gouverneur Camille Paulus benadrukte dat de provincie het dossier zou opvolgen. Het fort van Duffel werd 1890 in gebruik genomen als Redoute du Chemin de Fer, ter verdediging van de spoorlijn Brussel-Antwerpen. Van 1925 tot 1972 werd het bewoond door militaire huisbewaarders. Het ministerie van landsverdediging verkocht het fort daarop aan een aannemer uit Sint-Katelijne-Waver. Die wilde er werkplaatsen oprichten, maar overleed een jaar later. Sindsdien staat het fort te verkommeren.

2 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home